HISTORJÁ – STEHY SÁMŮ

2DČT12
Režie:Thomas Jackson
Hrají:Britta Marakatt-Labba, Jon-Isak Labba
Premiéra:22. říjen 2024
Délka:87 minut
Žánr:Dokument, Skutečný příběh

HISTORJÁ – STEHY SÁMŮ (Historjá – Stygn för Sápmi)

úterý, 22. 10. 2024
18:30159,00 2DČT

Nejistou stezkou Sámů

Scénář: Thomas Jackson  •  Režie: Thomas Jackson  •  Hudba: Eirik Havnes  •  Hrají: Britta Marakatt-Labba, Jon-Isak Labba

Sámská umělkyně Britta Marakatt-Labba se dlouhá léta věnuje textilnímu umění. Do svých výtvorů vplétá mytologii svého lidu, původního obyvatelstva dalekého Severu, které si říká Sámové. Britta Marakatt-Labba ve své tvorbě zobrazuje vztah Sámů k přírodě i politický boj o právo na sebeurčení. Nyní má před sebou poslední výzvu: sámské společenství, stále do značné míry závislé na chovu sobů, se kvůli globální klimatické krizi ocitá v ohrožení…

Snímek Historjá, pojmenovaný po Brittině tapisérii s motivy ze sámské historie, je poetickým portrétem umělkyně, vzdálených laponských končin i sámského národa.

Režisér Thomas Jackson patří k předním současným švédským dokumentaristům. Do širšího povědomí se zapsal filmem Foodies (2014) o zákulisí života několika světoznámých food bloggerů. Film Historjá – Stehy Sámů je jeho dosud nejúspěšnějším snímkem – setkal se s vřelým přijetím nejen na mezinárodních filmových festivalech v Torontu či New Yorku, ale i v domácím prostředí, když získal dvě filmové ceny Guldbagge, a to v kategoriích Nejlepší dokumentární film a Nejlepší hudba.

Promítání bude předcházet krátký úvod o sámské kultuře.

Akce se koná v rámci festivalu Dny Severu 2024.

Pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Kinem Evald, distribuční společností CinemArt, Švédským institutem, Švédským filmovým institutem a Velvyslanectvím Švédska v ČR.

Trailery

Fotogalerie

Najděte svoji akci