Šťastná země

2DČT12
Režie:Lasse Lau
Hrají:Aannguaq René J. Hansen, Angunnguaq Larsen, Varna Marianne Nielsen, Nukâka
Délka:72 minut
Žánr:Dokumentární

Šťastná země (Lykkelænder)

úterý, 29. 10. 2024
18:30159,00 2DČT

Grónsko bez nánosu klišé

Režie: Lasse Lau  •  Hrají: Aannguaq René J. Hansen, Angunnguaq Larsen, Varna Marianne Nielsen, Nukâka

Grónsko, největší ostrov na světě, je součástí Dánska už po staletí. Dříve kolonie, nyní autonomní území obývané národem, který pokukuje po nezávislosti. Složitý vztah Grónska a Dánska ovlivňuje nejen grónská ekonomická závislost na Dánsku a dánské členství v Severoatlantické alianci, ale také řada předsudků a stereotypů. Z našich médií se o Grónsku dozvídáme jen sporadicky, stejně tak tam běžně necestujeme a grónských knih, filmů či hudby se k nám stále dostává pomálu. Jaké ale je Grónsko a jací jsou tamní obyvatelé?

Dokumentární film dánského režiséra Lasseho Laua dává prostor hlasům místních obyvatel, ať už mají na srdci cokoliv, a zároveň tichu dlouhých záběrů na majestátní grónskou krajinu. Nechybí ani grónský rap, prase na kolečkách a další možná překvapivé, ale zcela autentické záběry ze země, o které každý slyšel, ale jen málokdo zvenčí ji skutečně zná.

Film Šťastná země se publiku poprvé představil v roce 2018 na mezinárodním dokumentárním festivalu v Kodani CPH:DOX, kde získal cenu NORDIC:DOX pro nejlepší severský dokumentární a umělecký film. Byl oceněn také na filmových festivalech v Bergenu a Hamburku. Režisér Lasse Lau se ve své tvorbě často zamýšlí nad „prostorovým rozměrem moci“, vztah mezi Grónskem a Dánskem pak popisuje jako plný fantazie a mýtů – a právě tyto mýty se ve filmu Šťastná země dle svých slov pokouší nabourávat.

Promítání bude předcházet úvod Zdeňka Lyčky o grónsko-dánských vztazích a o grónské kultuře.

Akce se koná v rámci festivalu Dny Severu 2024.

Pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Kinem Evald, distribuční společností CinemArt a produkční společností Kran Film Collective.

Trailery

Fotogalerie

Najděte svoji akci